Pod tym hasłem odbyło się w bibliotece na os. Parkowym pierwsze spotkanie z cyklu Ferie z kulturą. Zbiegło się ono z przypadającym tego dnia Świętem Rogalika. Dzieci miały okazję zobaczyć jak powstaje ciasto na rogaliki. Mogły same je wykonać. Czas oczekiwania na wypieki upłynął nam na zabawie. Zobaczcie sami.

Załączamy przepis na rogale naszej czytelniczki, zamieszczony też w Przepiśniku z 2018 roku, znajdującym się na naszej stronie internetowej.

 

Rogaliki

Do miski włożyć :

8 łyżek wody

2 kostki margaryny

4 żółtka i 2 całe jaja

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy, siekać nożem.

W kruszyć 1 paczkę drożdży (10 dkg), dalej siekać nożem.

Dodawać porcjami 1 kg mąki, wyrabiać rękami.

Włożyć ciasto do worka foliowego, szczelnie zawiązać i utopić w zimnej wodzie aż się całkowicie zanuży. Gdy wypłynie (po około15-20 min.) ciasto wyjąć, podzielić najlepiej na 8 części, każdą rozwałkować i podzielić też na 8 części. Na taka ilość rogali potrzebne będą 2 słoiki powideł na nadzienie. Pieczenie 180 C/ około 12-15 min.

JS