Dzień Nutelli
Tego roku Światowy Dzień Nutelli przypadł 5 lutego. Na ostatnich zajęciach Bajkownicy zagościł ten przysmak wykonany z orzechów laskowych, czekolady, cukru i oleju. Nutella najlepiej komponuje się z goframi, zatem przystąpiliśmy do ich pieczenia, a zapach, który unosił się wszędzie, przywołał do biblioteki zarówno dzieci, jak i dorosłych. Poniżej przepis na domową Nutellę. Może kogoś zainspiruje i powstanie pyszny krem?
Jak przygotować domową wersję Nutelli?
Składniki:
- 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao,
- szklanka orzechów laskowych,
- 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub kokosowego,
- 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie: Zacznij od obrania orzeszków laskowych z łupin. Następnie wysyp je na suchą patelnię i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając łyżką. Kiedy skórka lekko się przypali, przesyp orzeszki na ścierkę kuchenną. Poczekaj chwilę aż orzechy ostygną i zawiń ją, tworząc woreczek. Pocieraj rękami zawartość, a następnie obierz orzechy z łuszczącej się skórki. Orzechy zmiel, np. w młynku do kawy, a mleko podgrzej tak, by pokruszona czekolada bez problemu się w nim rozpuściła. Przy pomocy blendera połącz ze sobą zmielone orzechy, mleko z czekoladą i cukier. Gotową masę przełóż do słoiczka (źródło: strona Gusti).
Światowy Dzień Nutelli pozwala na kreatywne spotkania, a przede wszystkim to świetny pretekst do łasuchowania. Smacznego!
IJ
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!